Mars 2024: IRJA BODÉN

TIDIGARE MÅNADENS KKV-KONSTNÄRER:

December 2023: IDA GULLIKSSON

Irja Bodén (f. 1960, Kiruna) bor och arbetar i Hudson Valley, New York. Hennes skulpturer kombinerar lerformer med avtryck under många lager av glasyr. Bodéns arbeten börjar vid drejskivan där hon transformerar formerna till abstrakta skulpturer.

Form, färg och texturer refererar ofta det nordliga landskapet. Minnen, platser och det vardagliga landskapet är andra mötesplatser i hennes arbeten. Som en ivrig dagboksskrivare sedan barnsben söker hon efter det pågående i det visuella,

passerad tid, eller i det spirituella. Det kan tex vara ett minne från skidspåret när hon körde draghund som tonåring och föll huvudstupa ner i djupsnön.


Mer information: www.irjaboden.com

Jag var sex år första gången jag såg den glödande smälta glasmassan formas till hårda, sköra föremål.Jag var helt betagen av magin och bestämde mig där och då att jag ville bli glasblåsare.

Jag började min yrkesutbildning vid Riksglasskolan i Orrefors och tillbringade några år efter det med att arbeta på olika glashyttor runt om i Sverige. Till sist tog jag min examen från Konstfack.

Jag är stolt över att vara en motvikt till massproduktionen och strävar efter att skapa föremål som används flitigt och länge. Min inspiration hämtas från vardagens objekt och deras funktioner. Jag hoppas att mitt konsthantverk kan skapa medvetenhet i våra annars så hektiska liv.

Varje vas, glas, lampa eller skål är skapad med omsorg och glädje, och jag hoppas att denna känsla sprider sig vidare till det hem där föremålet till sist blir en integrerad del av vardagen.

Framöver ser jag fram emot att experimentera och utvecklas genom att arbeta med mer keramik, gips, trä och metall för att hitta nya grepp och områden.

NOVEMBER 2023: INGEGERD MANNFELDT

Jag heter Ingegerd Mannfeldt och bor i Luleå. Jag går nu mitt fjärde och avslutande konstår på Sunderby Folkhögskola och ser fram emot att kunna
fortsätta mitt skapande på KKV. Jag hittar motiv och former i det som berör och engagerar mig och som väcker starka känslor i mig. Det kan vara sådant som
händer i världen och som jag sett eller hört på nyheterna, men också sådant som finns i min egen historiska ryggsäck. Just nu kommer mycket av
inspirationen från lugnet i skogen.


Jag har hittat hem i kolets och grafitens svärta trots att jag verkligen älskar färger. Med kol och grafit känns det som att jag skulpterar fram bilderna. Kanske är det just för att jag tycker om att skulptera i trä, metall och lera som jag också fångats av den skulpturala känslan med kol och grafit. I övrigt är jag nog ganska mycket mångsysslare och vill gärna prova på att jobba mer med både grafik, textiltryck, emalj m m.


Jag skulle också vilja jobba mer i lite större format på både bilder och skulpturer. Jag tycker också om att blanda olika material. Därför händer det t ex att en akvarell kan få både broderistygn och applikationer. Att experimentera med material på oväntade sätt och att hitta lösningar på de problem jag ställs inför för att kunna förverkliga en idé tycker jag är superkul. Jag kan lätt grotta ner mig i tusen olika lösningar innan jag till slut hittar rätt. Kanske blir det inte alltid som jag tänkt från början, men bra på ett annat sätt istället. Nyfikenhet och problemlösning är nog det som kännetecknar min skapandeprocess. Och skaparglädje förstås!


Kontaktuppgifter:
E-post: imannfeldt@gmail.com
Instagram: artby.inka
Facebook: Ingegerd Mannfeldt - Konstnär

OKTOBER 2023: SARIANNE WIKLUND AXELSSON

Hej!

Sarianne Wiklund Axelsson heter jag. Så länge jag kan minnas har jag haft ett intresse av att skapa konst och de senaste 14 åren har mitt arbete med konsten tagit fart. Har försökt att kombinera konsten med ett heltidsarbete vid universitetet i Luleå vilket har

varit svårt tidsmässigt. Jag målar gärna natur, djur och människor med blandtekniker som akryl, akvarell, tusch och grafik. Har även gjort några verk i emalj.

Inspirationen till naturmotiven hämtas utanför min dörr i Svartöstaden, och november till mars är ”mina månader” eftersom ljuset innehåller många blåa nyanser. Motiven som speglar människor och djur är hämtade rakt ur fantasin, men ibland känner jag

igen dem som verkliga. De är också helt ”operfekta”

Sedan februari 2023 arbetar jag helhjärtat som konstnär och försöker ständig att utveckla mitt uttryck. Är 64 år, gift med Bengt, har två barn och fem barnbarn.

Förutom konsten så ägnar jag min tid åt utomhusaktiviteter så mycket som möjligt, i skidspåret eller i trädgården.


sariannesax.se

Instagram: sariannesax


Med vänlig hälsning Sarianne

AUGUSTI 2023: ANJA STRIDSMAN

Jag har en kandidatexamen i grafisk formgivning och har även jobbat med det. I Melbourne, där jag bodde innan jag flyttade tillbaka till Luleå i November förra året, jobbade jag som muralkonstnär då jag målade egna målningar, samt assisterade andra konstnärer med deras verk.


Grupputställningar är väldigt vanliga i Melbourne och då blir man, som konstnär, normalt inbjuden, eller kan ansöka, att ställa ut ett eller flera verk tillsammans med andra konstnärer. Ofta är det något slags tema på utställningen. I och med att jag var ganska aktiv i konstscenen där så blev jag inbjuden till en del grupputställningar och har även sålt verk genom några av dessa.


Och för att skriva några rader om mig själv, så är jag född i Luleå men har bott i Australien i 16 år och där har jag studerat och jobbat som grafisk formgivare, samt boxats för Australiens landslag fram till 2021 då jag flyttade till Melbourne för att eftersöka en karriär inom konsten. Min konst är normalt väldigt färggrann och lekfull. Jag tycker om att blanda realism med influenser av graffiti och gatukonst, och experimenterar även mycket med kvinnokroppen och under konstnärsnamnet boobs illustrerar jag stora färgglada kvinnokroppar i lite utav en karikatyr. Sedan 2020, då jag deltog i en keramikkurs på Sunderby Folkhögskola, har jag även funnit ett starkt intresse för att skulptera i olika material, särskilt lera och kartong. 


anjastridsman.com

APRIL 2023: BRIGITTA GEIGER-ANDERSSON

Under åren som gått har många kurser försett mig med arbetsredskap, kunskap om material och metoder. Jag tänker att jag alltid skapat, knåpat och kombinerat färger och former.


Bilder gör jag helst i blandtekniker, i t.ex. olja, akryl, och tusch. Collografi och gelliprint tryck är två nya metoder för mig och mycket intressanta. Att återanvända materiel genom collage triggar min fantasi och nyfikenhet. Det är båda svårt och lätt att hålla sig till ett uttänkt tema, en serie.


För mig är arbetsprocessen när en bild blir till ett sätt att utforska materialens möjligheter och begränsningar. Att söka efter uttryck för min tanke, min känsla eller något annat som väckt min lust och nyfikenhet. Jag fascineras av papprets egenskaper som ett medium och en bärare av bilden. Just nu arbetar jag mycket med sk gelliprint och collage.


Jag skapar för att jag vill, kan och upplever glädje i själva processen. Min förhoppning är att jag kan förmedla en tanke, en känsla, ett minne som berör andra än mig själv. 


geiger@privat.t3.se

0730 88 99 42

Instagram @geigerandersson


Utställningar;

Lindberg konst och ram 2021 2022

Lindberg konst och ram 2020

Norrbottens museum oktober 2019

Stol och fiol sommaren 2019

Lindbergs konst och ramar maj 2019

Regionhuset Norrbotten 2018 inköp av bilder till lanstinget

Länsstyrelsen 2018

Lindbergs konst och ramar 2017-2018

Hägnan, logen 2016-2018

Biblioteket Kulturens Luleå 2014

Lindbergs konst och ramar Luleå 2012

Jurybedömd Galleri Studio 31 2011-2013

Landstings huset Luleå 2011 inköp av bilder till lanstinget

till

Ralph Lundstensgården 2010

MARS 2023: SVEN TEGLUND

Sven Teglund, konstnär och bloggare, bor på Porsön i Luleå. Arbetar i huvudsak i akvarell men måleriet sker oftast i projekt där olika kulturella teman lyfts och kombineras med andra uttryck. Teglund har även ett långt yrkesliv bakom sig inom socialtjänsten.

Har under 2016 varit representerad i Liljevalchs vårsalong samt Edsviks akvarellsalong. Deltar i pågående samlingsutställningen ”Norrland” i Konsthallen Luleå. Har tidigare haft sex separatutställningar

Sven är aktuell med podcasten ”Hemmafru” tillsammans med Kristina Sandberg. Han har tidigare gett ut böckerna”ensamheten värst”och”Efter arton” (tillsammans med Anders Teglund på Teg Publishing).

FEBRUARI 2023: MONIKA STRAND

Jag, Monika Strand har hållt på med lera i ca 12 år och då i huvudsak raku. Jag har gått på Sunderby konstskola och så är jag utbildad konstpedagog. Trodde nog att jag skulle måla mest på konstskolan men när jag provade på lera gick jag ner mig totalt.

Textil och textiltryck är en favvo också då jag gick en textil gymnasial utbildning, en gång för läääänge sen.

På bilderna ser du ett pytte-urval av keramik, målningar, emaljer och tryck som jag gjort. Näst sista bilden är en utställning som jag och min kompis Ulrica gjorde av toalettpapper.

Och så lite kuriosa, jag finns avmålad på en fresk i norra Italien, konstnär Mats Risberg, den ser du på bilden här ovan.

JANUARI 2023: LARS-LENNART STENBERG

Med sina skulpturer vill Stenberg fånga olika uttryck i djur och människor i en både experimentell och funktionell form. Lars-Lennart Stenberg har undervisat på Konstskolan i Sunderbyn mellan 1983 - 2015 i keramik, teckning, måleri och skulptur. Glad pensionär och en friare konstnär.

NOVEMBER 2022: JESSICA HEDMAN

Jag heter Jessica Hedman bor i Luleå men är uppvuxen i Västerbotten. Hela mitt liv har konst varit en del av mitt liv. Senare i livet har jag lärt mig att uppskatta och tagit tag i konstens kraft som uttrycksätt, därav valde jag bland annat att gå på Sunderby folkhögskola i två år för att lära mig grunderna i olika tekniker som jag nu hoppas kunna utveckla vidare i mitt konstnärskap.


Jag tycker det är svårt att beskriva hur mitt konstnärskap tar sig i uttryck då jag känner mig som en nybörjare ibland och det jag gör är så blandat. Men måste jag beskriva det så skulle jag nog säga att det är holistiskt och väldigt intuitivt, dvs jag ser många delar som blir en helhet och jag vet aldrig vilken väg det tar (vilket jag älskar). Jag har fått det beskrivet att jag är en konstnärlig själ som är bra på lite av allt. Så det material jag får i handen lär jag mig att tygla och utvecklar det på mitt eget sätt.


Oftast blir det i uttryck som skulptur i trä/metall. När jag jobbar med det ser jag en utmaning i att våga använda material jag inte brukar använda och maskiner jag aldrig använt förut men alltid velat använda. Men jag tecknar också mycket med fine liner-pennor, där känner jag mig som mest bekväm. En del av mina konstverk har jag genomfört via det textila, genom att sticka tavlor eller skulptera i stickat material, detta material ger mig också en liten utmaning då jag gärna stickar fristilt.


Senaste året har jag ägnat mycket tid till att lära mig hantera keramik som mitt nya uttrycksätt, där jag gärna skulpterar men också designar bruksföremål som jag dekorerar utifrån mina teckningar som mönster.


Utvecklingsmöjligheter: Jag älskar att bryta normen och tänka udda, skulle nu vilja experimentera och utforska att kombinera material som inte brukar kombineras till att bli något nytt och kanske inspirera andra.

OKTOBER 2022: INGRID HELLMAN

SEPTEMBER 2022: MITRA SOHRABIAN

AUGUSTI 2022: INGER WENNBERG MUKKA

Jag har gått 2 år på Sunderby konstskola vilket var väldigt lustfyllt. Efter att ha fått prova alla verkstäder blev jag fast i keramiken. Som ny medlem ska det bli så roligt att få komma till KKV och få inspiration av andra medlemmar och att, förhoppningsvis, få utvecklas.

Konstnär, animatör, film regissör, fotograf och dokumentärfilmare född i Iran men bosatt i Luleå från 1985.


Mitra har konstnärliga utbildning i Fine art och animerad film produktion från Croydon College of Art & Design i London 1975-1982.


Har arbetat med grafik, foto och måleri under hela sin uppväxt. Under 80- och 90-talet i England och Iran har hon arbetat professionellt heltid med konst och har gjort ett antal animerade filmer. 1987 startade hon den första animationsverkstaden i Nordkalotten. Från 2009 och därefter arbetar Mitra enbart med egna produktioner inom dokumentärfilm. Därefter har hon arbetat som manusskrivare, fotograf, redigerare, regissör och producent. Under 2011 gick hon en utbildning inom produktion för dokumentärfilm i Piteå, Mediahögskolan.


Mitra har ett långt konstnärskap bakom sig, med många separata utställningar. Hon har prisats med många stipendier och har regisserat och producerat många filmproduktioner inom Sverige samt internationellt.


Mitras konstnärskap handlar om möten med människor. Ofta är det invandrare, kvinnor och de som lever med ett utanförskap. Det är de som är huvudkaraktärerna i Mitras filmer. Genom sina filmer kan hon ge de här människorna en röst. Hon känner en stark empati för de svaga i samhället.


Hennes filmer följer en röd tråd. Mitra gestaltar helhjärtat människornas liv, deras kärlek och deras kamp och de drömmar de som de har.


Filmen om Heide. Filmen utspelar sig i Heide Krönleins trädgård. Genom hennes konstnärskap och berättelser får vi bevittna hennes smärtsamma förflutna och uppväxt under andra världskriget i Berlin. Filmen visades på SVT under 2014.


Naturens älva- alltid uppkopplad är en film om Jonna Jintons konstnärskap och liv. Filmen handlar om Jonnas flytt till skogen där hon har levt fram tills idag. Hennes blogg, fotografering och filmer är stora inspirationskällor för många som vill bryta ekorrhjulet och göra det som de drömmer om men inte vågar.


I Melodi genom isen, porträtterar Mitra den amerikanska iskonstnären Tim Linhart, som är grundaren och mannen bakom Ice Music. En svenskarktisk fascinerande konstvärld där professionella musiker spelar på instrument gjorda av is.


I Körlärare sökes filmade Mitra Sara som lär Ikran från Somalia att köra bil medan hela familjen sitter i baksätet. Det blev en film kryddad med värme och humör. Vi får även bevittna den fördom som muslimska nyanlända kvinnor i Sverige tvingas möta och hantera. Filmen visas fortfarande på SVT Play och online på Vod, Folkets bio. Körlärare sökes vann Bästa Dokumentärfoto på Västerbotten och Norrköpings museum 2021.



Och i Vi ses på torsdagar följer Mitra en grupp muslimska unga tjejer som träffas varje torsdag på ett badhus. Med ett konstnärligt filmspråk visar Mitra tjejernas gemenskap. Tjejerna delar med sig av sina tankar och sina visioner och drömmar för framtiden. Dom berättar även om hur dom känner sig bemötta i samhället och deras tankar kring det. Filmen visas online på Vod, Folket bio.

Jag har alltid varit intresserad av färg och form, lusten att skapa och måla. Jag är född i Töre men bor numera i Luleå. Man skulle ju lära sig ett "ordentligt" yrke, så jag utbildade mig i sjuk -och hälsovård, vilket jag aldrig ångrat. Materialet människor kan ju inte vara spännande nog. Nu är jag pensionär och på lite äldre dagar har jag gått kurser hos olika konstnärer här i Luleå. Jag är medlem i Luleå konstklubb. Där målar vi i grupp regelbundet och har gemensamma utställningar, främst i Luleå. Jag har haft flera separata utställningar i Luleå och varit med i Skådas jurybedömda julsalong tre gånger. Jag tycker om att skapa i olika material; akvarell, akryl, olja, grafik/collografi, sten, keramik

JUNI-JULI 2022: NIKE FORSANDER LORENTSEN

2014

Performance Holbaek Artschool/YouTube

Lindbergs Konst & Ram

Luleå

Sweden

2012

Norrbotten Salong

Norrbottens Museum

Luleå, Sweden

2010

Gallery Les Quintanes

Llorenc del Penedes

Catalonia, Spain

2007

FTFA, Copenhagen

DJØF, Copenhagen

SAK, Svendborg

Art-money, The Danish CultureInstitute, Brussels, Belgium

FL Smidth, Valby

2006

GroupExhibitions

ASPECT, SAK, Svendborg

ASPECT, Kulturspinderiet, Silkeborg

ASPECT, Gammelgaard, Herlev

ASPECT, Farum Kulturhus, Galleriet, Farum

Art-money, Øksnehallen, CPH

Art-money, Charlottenlund

2005

ASPECT, Filosofgangen, Odense

EKJ, Rådgivende ingeniører AS, CPH

Art-money, Silkeborg Kunstnerhus

2004

King Street Gallery 2020Vision, amsterdam, Holland

Galleri Decker, CPH

Galleri Art Fact, CPH

Galleri Nybro, CPH

Mentor Graphics, Herlev

2003

KL Kommunernes Landsforening, CPH

Art-money, Forum, CPH

Åbne Døre, BKV, Valby

2002

SUS, Socialt Udviklingscenter, CPH

Galleri Mandala, Lesbos, Greece

2020Visions, Inkonst, Malmø, Sweden

1995-96

Foreningen Langelandske Kunstnerer

1987-88-89

DIFFERENS, Filosofgangen, Odense

SAK, Svendborg

Fyns Telefon, Odense

Albani, Odense

Krut´s Karport, CPH

75x125, olja på canvas. Is i brytningstider

80x80, olja på canvas. Is i brytningstider

80x80, olja på canvas. Is i brytningstider

MAJ 2022: FRANCESCA MANTEA

Textilkonstnär. 4 årig högskola mot textil och kläddesign. 

APRIL 2022: KRISTINA NILSDOTTER

MARS 2022: BRITA WEGLIN

Jag är främst skulptör, men även tecknare och målare, född och uppvuxen i Luleå, dit jag 2021

återflyttade.

Min konstnärliga utbildning började i Burträsk, på Edelviks folkhögskola 1986, och ledde mig

vidare till Nyckelviksskolan, Konstskolan i Stockholm, Idun Lovéns Konstskola och Konstshögskolorna i Stockholm och Umeå. Jag gick dock aldrig klart till masterexamen utan lämnade studierna p.g.a. psykisk ohälsa och trodde då att jag hade lämnat konstnärskapet för gott.

Jag hade fullt upp med livet som det hade blivit, att tampas mot schizofreni med de kognitiva och

sociala problem som hade drabbat mig och att försöka återfinna en mening med livet.


Först kring 2009, efter bl.a. en magisterexamen i teoretisk filosofi och engagemang i intresseorganisationer kring psykisk ohälsa och bemötandeutbildningar för personal inom psykiatri

och socialpsykiatri, kom jag att ägna mig åt konstskapandet igen, först mest som en slags terapi men mer och mer som ett arbete. Under de 13 år som sedan dess förflutit har jag hunnit ha 15 separata utställningar – den första på Norrbottens museum i Luleå och den 15:e i Kiruna Konsthall som

Kirunastipendiat år 2019. Jag har även varit Luleå kommuns ateljéstipendiat, deltagit i många

salonger och samlingsutställningar, bl.a. tre gånger på Liljevalchs vårsalong, och fått några skiss-,

porträtt- och gestaltningsuppdrag genom åren, både privata och offentliga. Bland de senare kan

nämnas porträtten av landstingsrådet Kent Ögren och rektorn vid Luleå Tekniska universitet, Johan

Sterte, en gestaltning i en simhall i Örnsköldsvik 2012, ett trapphus i Robertsfors 2019 och i ett annat trapphus i Lindberghallen i Djurås, Gagnef 2021-22.


Jag arbetar bl.a. med gjutna material som glasfiberarmerad Jesmonite och syntetiskt trä och med kontursågade målningar i vinyl och olja på MDF.

Mina bildmotiv återfinns oftast inom det figurativa, på en skala mellan realism och saga. Kanske kan betraktaren, med vetskap om min bakgrund med psykisk ohälsa, ibland sakna spår av den mörka avgrunden i mina verk och jag känner mig själv ofta splittrad mellan att göra konst som bara

gläder och konst som görs i försök att förmedla svåra upplevelser och tankar – båda så viktiga ting i

samhället, för välmående och gemenskap.


Hemsida:
www.kristinanilsdotter.se

Facebook: www.facebook.com/KristinaNilsdotterVisualArt

Instagram: www.instagram.com/kristina.nilsdotter.art

Brita Weglin har ett långt konstnärskap bakom sig, med många separatutställningar, jurerade utställningar, stipendier , projektbidrag och internationella grafikpriser mm.


De senaste 20 åren har hon kombinerat sitt konstnärsskap med gästlärarveckor på
Konstskolan i Sunderbyn, på folkhögskolorna i Kiruna och på Sverigefinska i Haparanda.
Hon har också deltagit i internationella grafikprojekt i Svenska Institutets regi på Konstakademien i Minsk/Belarus och på Konstskola i Chisinau/Moldavien.


Sedan 2016 har hon hållit work-shops i ”Dokumentärbroderi” på bl a Havremagasinet/Boden, på Gällivare museum, på Norrbottens museum, 2 på Creative Lab/ Sustainable future i Moskosel, på Kulturhuset i Korpilombolo och på Vuxenskolan i
Luleå i Norrbottens läns hemslöjdsförenings regi.


Hon arbetar idag främst med broderi men har även en stor produktion av verk i akvarell, emalj och grafik. Hon har kontinuerligt tillägnat sig olika konstnärliga tekniker för att vidareutveckla och berika sitt bildspråk. Hennes konst har publicerats i två böcker utgivna på Almlöfs förlag: ”Jag simmar
till Tallinn och andra berättelser”, 2013 och ”Broderi gör tanken fri…”, 2019.


Hemsida: www.britaweglin.se

Instagram: brita.weglin.art

Email: brita.weglin@telia.com

FEBRUARI 2022 : CHRISTOPHER WHITE

Born: Poole, Dorset, England.

Started my ceramics career in 1975-1980 at Poole Pottery Ltd 


Moved to Posio Finland in 1980 working in Pentik. Prototypes and craft production. 

Living 39 years in Finland. 

40 years entrepreneur as ceramist and adventure guide.The White Studio, Chris White ceramics & Northtrek. 

Moved to Sweden 4 years ago and me and my partner Monika started our own company Mokk AB

3 years ago. 

Living on handcraft and inspired by nature 


www.mokksweden.se

JANUARI 2022 : ANNKATHRIN LUNDQVIST

Så länge jag kan minnas så har jag tecknat, skrivit egna sagor och arbetat med papper.
Pluggade först konst och utbildade mig sedan till modedesigner och inredningsdesigner, det
blev först några år som modedesigner och CAD designer. Jag fortsatte till produktdesign,
som gjorde att jag provade att designa möbler, accessoarer och produkter.


I den skapande processen så arbetar jag allra helst med måleri, screentryck, lera, textil, trä
och ibland med penna och papper. Jag älskar färg, form och att utforska det enkla i formen
för att förstärka ett uttryck. Oftast är mina konstverk konceptuella, abstrakta och skapade för
att kunna placeras i ett rum på en plats eller på en person.

Att arbeta med olika skalor är spännande och på ett sätt väldigt befriande.


Till vardags arbetar jag som designer & formgivare inom mode och inredning. Att arbeta med
design och formgivning är verkligen det roligaste jag vet.


För mig är design en helhet, en gestaltning, en form som erbjuder mer än en funktion, något
som kan väcka känslor.


Instagram annkathrinlundqvist

DECEMBER 2021: LOTTA KVIST

Haren och mormorsrutan 

Djur har alltid varit ett vanligt motiv genom hela konsthistorien och i alla kulturer, och haren återkommer i många olika myter och berättelser världen över. I olika religioner symboliserar den bland annat pånyttfödelse, listighet , sensualitet och fertilitet. I litteraturen förkommer det harar, tex i Harens år av Arto Paasilinna och Alice i Underlandet av Lewis Carroll. En naturtrogen hare i akvarell målade konstnären Albrecht Dürer 1502. 

Min fascination av skogsharar , Lepus timidus, har en mer naturvetenskaplig bakgrund. Jag begeistrades av harens plötsligt vita päls och dess snabbhet. När jag väl började läsa om harens fysiologi visade sig att det är frånvaro av dagsljus på vintern som gör pälsen vit. Ett protein från hypofysen utsöndras vilket leder till att vit stickelpäls växer ut. Haren är det snabbaste landlevande djur i Sverige, och kan komma upp till en hastighet av 75 km/t. Vid harjakt vinner oftast haren över hunden då den lurigt hoppar tillbaka i sitt spår för att vilseleda jakthunden. Haren är en av de få däggdjur som kan bli befruktad samtidigt som den redan är dräktig. Säkerligen därför haren symboliserar fertilitet. Skogsharen, Lepus timidus , förkommer bara i norra Sverige. 


Mormorsruta, en virkteknik som uppstod för mer än 100 år sedan. Det virkades av restgarner i bleka färger och enfärgade dukar prydde alla tanters hem. Ingen mormorsruta var den andra lik. På 1970-talet blev det starka klara färger och mormorsruta fick ett uppsving. Det sägs att den som väl en gång har startat virka mormorsruta inte kan sluta. 


Med denna skulptur, där haren liggen på ett podium präglat av mönstret från en mormorsruta, förenade jag två sällan skådade, haren och mormorsruta. 

Upphovskvinnan till mormorsruta är Annette Wikdahl 1897-1978 från Yttervik i Västerbotten. Kom från ett religiöst hem där pappan var präst och mamman drev ett bageri. Annette arbetade på ett fattighus tills hon blev gift. Då blev hon hemmafru och började virka och brodera. 

NOVEMBER 2021: MARIA BERG

Hej Jag heter Maria Berg .

Rötterna i Kiruna bor numera i Luleå.

Min 4-åriga konstutbildning gick jag på Sunderbyn. Jobbar med Raku keramik då skulpturalt men även med akvarell, tusch, äggtempera och akryl.

https://www.instagram.com/mariakatinka/

OKTOBER 2021: KATARINA NILSSON

Så länge jag kan minnas så har jag tecknat, skrivit egna sagor och illustrerat. Utbildade mig till grafisk formgivare och illustratör, det blev några år med loggor, produktblad, reklamfilmer och hemsidor. Jag fortsatte till konstskola/konstpedagogik, som gjorde att jag provade annat än att teckna. Foto är ett stort intresse. Har fotograferat bröllop, barn och filminspelningar. 2010 gav jag ut inredningsboken ”Lantlig Charm” på eget förlag.

I dag jobbar som bildlärare i Överkalix och på fritiden jobbar uteslutande med Illustration, emalj och grafik.


SEPTEMBER 2021: ANITA LUNDGREN

Anita Lundgren bor och är verksam på en en ö i Luleå skärgård. 

Hon jobbar med akrylmåleri i varierande storlekar och kollage finns ofta i hennes bilder.  Måleriet är hennes huvudsakliga uttryckssätt men hon arbetar gärna med med både grafik och emalj.

Att jobba med idéer som konstant vill verkställas, möjlighet att utvecklas i olika tekniker är den största drivkraften i hennes konstnärsskap.

AUGUSTI 2021: ANDERS MARKLUND

Uppvuxen i Arjeplog, numera bosatt i Luleå. Har studerat tre år på Sunderby Konstskola. Ställt ut i olika sammanhang bl.a. på Konst i det Gröna. Är medlem i Konstnärer i Norrbotten.


Med olika tekniker skapar jag färgstarka världar som existerar enbart i tankevärlden, men som kan vara en kommentar till vår samtid, där drömmar och längtan hålls undan av den bistra vardagen.

Jag varvar i sina bilder mellan det humoristiska och det allvarliga. Dessutom finns det också ett filosofiskt djup som gör att betraktaren börjar fundera vidare på bildens innebörd.


I utställningens bilder finns det två olika stilar, den grafiska och det måleriska. Den grafiska stilen består av teckningar i tusch och blandtekniker, där det svartvita varvas med ett fåtal färger för att förstärka det grafiska uttrycket. I den måleriska stilen är det färgen, ljus och skuggor som bygger upp bilden, förstärkta av färgernas kontraster som gör att bilden blir mer intressant.


Bilderna bildar tillsammans ett gemensamt tema, ensamhet och gemenskap, något som är mer aktuellt i dessa corona-tider, då människor inte kan träffas och umgås som vanligt. Man längtar efter att få vidga sina vyer och komma ut i världen igen, då det inte är möjligt för tillfället.


I mitt konstnärskap har jag inspirerats av äldre tiders tecknade serier, illustrationer, musik, litteratur och konstverk, vilket gör att man kan känna av retro-känslan i de utställda verken.

JULI 2021: DANIEL MCMURRY

USA-födda konstnär D.CLYDE (Daniel McMurry) som bor i Boden. Arbetar för närvarande med träskulpturer men målar (akryl och olja) och tecknar (blyerts och bläck).

Jag vill tro att min konst ger mening på olika nivåer samtidigt, och jag tycker om att skapa bilder som har subtil, nästan dold symbologi och berättelse så att betraktaren dras in och förhoppningsvis får en personlig koppling genom att på sitt eget sätt tolka de bilder de hittar. Det tenderar att vara autobiografiskt och mestadels symboliskt, med en blandning av naturliga referenser och metaforiska eller till och med existentiella bilder.

Det omfattar min tid som går och allt det innebär, födelse, död, äktenskap, skilsmässa, framgång, misslyckande ... årstidsbyten. Inom mina arbetsreferenser kan alltid hittas: isolering, desperat längtan, komplexiteten som besegrar oss alla, den naturliga bakgrunden av snö (som samtidigt är konstant och ointresserad) eller av den moderna världen som alltid hotar att uppsluka individualiteten... även i Norrbotten.

När jag funderar över mitt liv och filtrerar mina erfarenheter genom mina personliga preferenser bygger jag en berättelse som följer mitt liv- mer eller mindre sanningsenligt det samlas i en sorts myter ... Mina Myter.


Kontakt:
www.dclydestudios.com
FB: D. Clyde (a.k.a. Daniel McMurry)
IG: d_clyde_mcmurry

JUNI 2021: EVA BOLIN

Jag är född och uppvuxen i Kiruna. Efter gymnasiet flyttade jag till Luleå för att utbilda mig till lärare och har varit trogen staden förutom några års konststudier i Stockholm och Roskilde Danmark. Konsten och skapandet har funnits med mig sedan barndomen. Min nyfikenhet har lett mig till att undersöka och experimentera i olika tekniker och uttrycksformer. Den senaste tiden har jag mest ägnat mig åt grafik och akvarellmåleri . Jag är medlem i Konstnärernas Kollektivverkstad Luleå (KKV) sedan 1997 och Kiruna Konstnärskollektiv (KKK) sedan 2010.


Min utbildning inom konstens område:

Sunderby folkhögskola Luleå: 2-årig konstutbildning. Expressive Arts Institute Stockholm, 4 årig utbildning, diplomerad konstterapeut 2001. GIM- utbildning; Guided Imagery in Music, Roskilde Danmark, 3 årig utbildning, diplomerad GIM terapeut 2008. 

Konstkurser de senaste åren: Sommarkurs Gerlesborgsskolan, i oljemålning och kroki. Sverigefinska folkhögskolan, konstkurs i monotypi. Konstnärernas kollektivverkstad, KKV Luleå, kurs i collgrafi och koppartryck samt Image on. Akvarellkurs på Gotland. Under de senaste tre åren har jag tillhört en konstnärsgrupp i Portugal, där jag mest ägnat mig åt teckning och oljemåleri.


Mina senaste konstutställningar som jag deltagit i: Julsalongen 2014, Jurybedömd konstutställning, Galleri Skåda Luleå. Art for sale, Region Norrbotten: 2014/ 2015  Ateljèutställning i Ersnäs, 2015, arrangör KIN. Samlingsutställningar Kiruna Konstkollektiv; Kiruna stadshus 2015 , Nikkaluokta ateljè 2017, Folkets hus Kiruna, 2018 , Kiruna Konsthall november 2019. Medverkan i jurybedömd utställning, ” Konstkalendern 2019” Luleå Airport. Jukkasjärvi Hembygdsgård oktober – november 2020. Kiruna Stadsbibliotek; November månads konstnär 2020. Folkets Hus Kiruna. Utställning tillsammans med Kiruna Konst Kollektiv, november-december 2020. Jurybedömd konstutställning ”Demokrati 100 år” Regionhusets utställningssalong Luleå maj- juni 2021.


Jag har återupptagit mitt företag som idag har namnet ”Ateljé Eva Bolin” där jag sysslar med eget skapande samt erbjuder kunder som är intresserade av att prova på konst- och musikterapi. Jag har arbetat som Konst- och Musikterapeut i drygt tio år innan jag 2016 bosatte mig i Portugal under tre års tid där jag ägnade mig åt eget skapande.


Ateljè Eva Bolin finns på Kronan hus H1 i Luleå.

Välkommen!

070-6363 862    evabolin15@gmail.com  instagram: evabolinskonst

MAJ 2021: EVA HARRYSDOTTER GYLLEKRANTZ

Jag är född och uppvuxen i Kalix.

Jag är utbildad specialistsjuksköterska.

Jag har under hela mitt liv hållit på med någon form av konstigheter, alltid varit kreativ och haft livlig fantasi och sett saker som de flesta inte reflekterar över.

2000 började jag utbilda mig inom estetiken. Bortsett från olika kurser så har jag gått Kläddesign utbildning 1 år på Kalix Folkhögskola och nästan klart 2 år på Konstskolan i Sunderbyn.

Jag tycker bland annat om att måla och skulptera, det blir dock mest måleri som gäller just nu och då akryl och olja.

Inspirationen hämtar jag mycket från egna upplevelser från mitt ytterst innehållsrika liv, reflektioner över händelser i omvärlden, mellanmänskliga möten. Andra saker som inspirerar är musik, färger, former, drömmar, mm. Jag fångar ögonblickets ingivelse när jag sätter igång, så därför kan mina verk vara rätt spretiga sinsemellan. En gemensam nämnare är dock att jag gillar färg. Funktionsvariationer ligger mig varmt om hjärtat, jag blev sjuk i min själ för ett antal år sedan och fick motvilligt även den erfarenheten av vad ett mänskligt liv kan erbjuda. Den erfarenheten har jag med i mitt skapande, jag gillar det ”onormala” därför strävar jag aldrig efter att något ska bli perfekt, snarare tvärt om.

Vissa verk kan även vara sådant som jag bara gör på intuition, utan funderingar växer bilden fram.

Varje färg, form, antal har en speciell/symbolisk betydelse för mig, ex är gul för mig en glad färg så därför skissar jag alltid med den, för om det inte blir som jag tänkt mig så var det ändå en glad färg.

I flera år i början av 2000 talet jobbade jag med att designa och sy kläder inspirerade av historia och fantasi, det var både ”vanliga” och ”konst-iga” kläder för speciella tillfällen.

Jag har haft både visningar av mina kläder och utställningar av min konst på olika ställen ex Arcushallen i Luleå, jurybedömda utställningar på Kulturens hus i Luleå, Luleå Airport, Kvinnobiblioteket Luleå samt Sunderby sjukhus.


Kontakt:

Mob: 0706888119

Mail: eva.harrysdotter@gmail.com

Facebook: Eva Harrysdotter Gyllecrantz Konst-Art

Instagram: evaharrysdotter_konst_art

APRIL 2021: KARIN EE VON TÖRNE HAERN

Karin EE von Törne Haern, konstnär, pedagog, tecknare.

Arbetar med måleri, akvarell, akryl, emalj m.fl. tekniker.


Konsten är ett outsinligt arbetsfält. När man tror att man har hunnit till krönet dyker nya horisonter upp och man måste fortsätta framåt på den inslagna vägen. Den vägen förgrenar sig i det oändliga och man väljer nya spår, ser nya horisonter, backar ibland och tar en annan väg, utforskar och prövar…


Sedan barndomen har jag levt med konsten som uttrycksmedel i både ljusa stunder och i mörka. Här kan jag ge uttryck för förundran, glädje, smärta och en evig längtan. Måleriet, min huvudsakliga sysselsättning, är en outsinlig källa till förnyelse och förståelse av min omvärld och kanske av mig själv.

MARS 2021: URBAN WIKBERG

Urban jobbar i digitalt format i kombination med traditionell målning och collage. Tekniken kallas Mixed media. Hans motiv handlar mycket om händelser, platser, värderingar och människor som betyder något för honom. Urban har varit kreativ så länge han kan minnas. En brevkurs på 1970-talet genom Åke Skiölds korrespondensundervisning i teckning är hans enda skola. Utöver det är urban självlärd. Tidigt började han intressera sig för oljemålning. Hans pappa tog honom med för att inhandla konstnärsmaterial i början på 1970-talet. Med mycket support och stöd från Ragnhild Fassbender på Luleå Bokhandel, som själv var en duktig konstnär, inhandlades konstnärsmaterial. Urbans motiv var under en lång period traditionella landskapsmålningar med inspiration från impressionisterna, framför allt Monet.


Under en längre period har Urban jobbat med grafisk formgivning. Under tiden han har arbetat med Photshop har ett nytt bildspråk växt fram. Kombinationen av traditionell målning och digitala verktyg blev något helt nytt. Som underlag till sina bilder använder Urban många fotografier, inte bara egna foton, utan även gamla diabilder som hans pappa fotograferade under en period på 1960 och 1970-talet. En nostalgisk skatt och ett fantastiskt underlag för målningar. 


urbanwikberg.se
uwikberg@gmail.com
Instagram och Facebook: @artbyurban
072-206 71 09

FEBRUARI 2021: KATARINA RÖDING

Katarina har gått på Sunderby Konstskola 2006-2009 och efter Konstskolan var hon med och startade Studio 31, 2010-2013 med galleri och hantverk. 

   

Senaste utställningen var på Regionhusets jurybedömda utställning våren 2020 där fyra av hennes tavlor blev antagna.


Nu satsar hon helhjärtat på måleri, grafiktryck och blandteknik. Speciellt blandteknik är spännande och utmanade, en process som växer fram på papperet som oftast avslutas med måleri. Utöver måleri så jobbar hon med screentryck, sidenmåleri och ull.


Utställningar på Studio 31. Egenutställning på Piteå Älvdals Sjukhus

Hon har även ställt ut på Galleri Valborg & Agda i flera år, Arcusmässan och Konst i det gröna.


Att skapa är för henne meditativt. Katarina är fokuserad på sin bild och resan i sitt inre. När bilden är påbörjad och när hon senare bestämmer sig för att den är klar så fylls hon oftast av glädje och tillfredsställelse.


Katarina bor i Luleå och har i bostaden en ateljé samt är på KKV i Grafiken.

Katarina Röding, 070-640 40 61 roding.hallbom@outlook.com

Facebook och Instagram

JANUARI 2021: BERTIL SUNDSTEDT

Iakttagelser under en blek och kall måne

Bildkonstnär, född 21 juni 1948 i Boden. Studerat  måleri för Tex Berg och Konstfackskolan Stockholm, samt diverse teknikkurser.

Arbetar förutom med måleri/skulptur/illustrationer även som konstpedagog och kulturskribent.

Motivvalen, i det medium jag nuförtiden trivs bäst med det vill säga måleriet, handlar om vår gemensamma samtid och det som i någon mån skaver i tillvaron. Det förefintliga är sammansatt och jag försöker hitta en estetisk gestaltning som speglar denna komplexitet. Man kan bitvis se mina bilder som visuella reportagebilder, frusna ögonblick som får visuell form.

För att se mer kolla in min hemsida:  www.maxhale.se

DECEMBER 2020: JENNY HOLMGREN MYRDAHL

Jag är född och uppvuxen i Visby på Gotland där jag gick Konstskolan 2001. Där väcktes lusten till det konstnärliga skapandet. Grafiken kom att stå mig närmast där jag får fram de uttryck jag vill i mina bilder. Jag flyttade till Luleå 2002 där jag gifte mig, bildade familj och staden blev mitt nya hem.

Jag skapar oftast sagovärldar i min konst där jag vill få fram en harmonisk känsla. Varje bild har en liten egen berättelse men du har även möjlighet att skapa din egen lilla saga när du betraktar bilden.

Under mina studier på Sunderby Folkhögskolan har jag hittat nya tekniker att arbeta i som tex olja och broderi. Tekniker som går att kombinera på nya spännande sätt.

De viktigaste för mig är att få fram ett intressant ljus i mina bilder och en behaglig känsla.

NOVEMBER 2020: LENA SUNDBOM

Jag arbetar med måleri, grafik och blandteknik, Sökandet efter den känsla jag vill uttrycka styr processen med bilden. Att hitta rätt uttryck, rätt känsla är viktigare för mig än att avbilda. Därför kan mina bilder motivmässigt vara icke-föreställande likväl som de kan utgå från människa, relation eller natur. Arbetet med bild är ett ständigt utforskande. Det är att lära sig om sig själv och om materialen. Jag vill hela tiden gå vidare, prova nytt. Det är ganska vanligt att jag upptäcker i efterhand vad bilden handlar om eller vilket tema jag håller på med. Teknikerna är också underordnade detta sökande men jag tycker om svärtan och det poetiska uttrycket i den grafiska linjen och jobbar därför gärna med torrnål i kombination med andra tekniker.


Kontaktuppgifter:

epost: lena@lenasundbom.se
Tel: 070-790 27 96
Hemsida: lenasundbom.se
Instagram: lenasundbom_art
Instagram: #artbylenasundbom
Facebook: konstnär Lena Sundbom

OKTOBER 2020: NINA ALMÉN

Under de senaste åren har jag mest befunnit mig i skapandets värld. Där får kreativiteten och fantasin utlopp i olika tekniker som keramik, emalj och måleri. Jag har gått på Konstskolan i Sunderbyn och deltagit vid flera olika utställningar under åren 2015-2019, på Galleri Y, Regionhuset, Galleri Agda och Valborg på Junkön med flera. Nu fortsätter jag min resa och hoppas på att även i fortsättningen få möjlighet att delta i olika konstsammanhang.

Mitt skapande ger chans till reflektion och lugn i kontrast till den annars så intensiva vardagen. Jag försöker välkomna det oväntade som sker i en kreativ process. Mitt skapande kan beskrivas som en resa utan känd slutdestination. Mina alster utgår ofta från en känsla som upptar mitt sinne och jag arbetar gärna utifrån teman som berör mig som klimatpåverkan, relationer och min barndom. Jag dras till det allvarsamma, vemodiga och sorgsna, vilket ganska ofta återspeglas i det jag gör.

Jag har min ateljé på Bryggeriet i Luleå och däremellan arbetar jag på KKV, främst med emalj.


Kontaktuppgifter:

Nina Almén

Skillingvägen 6

974 51  LULEÅ

Tel. 070-260 41 63

Ateljé: Bryggeriet i Luleå, plan -2.

SEPTEMBER 2020: HELENA BERGMAN

Konstpedagog, håller i kurser för inspirationen och arbetar i många lager av akryl, olja, grafik, som Imag On och collografi. Bor på Sävastön i Boden, har en atlejé i källarplan, på Konstnärernas kollektivverkstad  i Luleå. 


I mitt konstnärskap önskar jag förmedla  de möten vi människor samlar på oss under livets resa. Jag vill visa det tänkvärda och det sinnliga.

Att skapa ger mig kraft genom att jag får öppna mig för mitt inre och stänga det yttre.

Inspiration finner jag i allt från gamla böcker till sociala medier, djur och barn och texter som hör livet till.


Jag vill förmedla en harmonisk rundvandring i livet och en inblick i de stunder som vi inte alltid ser eller förstår. Det som sker i vår värld och dess känslor sätter olika avtryck i mitt måleri.

Jag arbetar på intuition genom färg och form som kommer naturligt under min arbetsprocess.

Min önskan är att visa betraktaren det tänkvärda och att man med en nyfikenhet, skratt och eftertanke. Skapandet betyder livsglädje för mig och jag önskar att mina saker ska förmedla återhämtning och tankero för andra människor.


helenabergman66@gmail.com, facebook ; Konstnär Helena Bergman, Instagram; artbyingerhelena

AUGUSTI 2020: ANNIKA PERSSON-ÅKEBLOM

Annika har under årens lopp främst arbetat med keramiska och textila material på många olika sätt såsom broderat fritt, broderat efter fotografier, skulpterat i lera, kombinerat lera och textila material. Hon experimenterar även med att förvandla gamla rostiga material, videoband, vävskedar till något helt annat än det var tänkt till från början.


Annikas mål med sitt konstnärskap är att hitta olika spännande former, mönster och mänskliga företeelser i vardagen som stimulerar skapandet till att transformeras vidare till konstverk i olika material.

Annika har gått två år på Konstlinjen vid Sunderby Folkhögskola. Hon arbetar i egen ateljé på Kronan H5 samt i KKV:s lokaler.

JULI 2020: INGER THURFJELL

Inger är född 1958 i Gällivare, uppvuxen i Piteå och bor sedan vuxenålder i Luleå. Hon har gått tre år på konstskolan; Sunderby folkhögskola men har tecknat och målat sedan mellanstadiet. Hon är också Leg psykoterapeut och driver sedan 21 år en privat mottagning i Luleå. Dessförinnan arbetade hon 15 år inom vuxenpsykiatrin i Luleå.


Inger arbetar företrädesvis tvådimentionellt med oljemåleri, tygtryck, screentryck, emalj och grafik. På senare år har hon även börjat gestalta skulpturer i stengods.

Det handlar oftast om gestaltning av existentiella livsprocesser, hur vi interagerar och relaterar till varandra, förhållandet till liv, död och förgänglighet, om mening, sorg, glädje, humor och kärlek.

JUNI 2020: PETER SUNDSTRÖM

”Peter Sundström har målat akvarell sedan mitten av 1980-talet. Akvarellmåleriet är för honom en ständig pendling mellan glädje och förtvivlan. Peter jämför det med livet självt; misslyckanden och motgångar går hand i hand med glädje och hopp.


Peter målar med stänkande vatten och rinnande färger. Vattnet, hans bästa vän – och samtidigt värsta fiende – kan rinna följsamt till vackra toningar och blomningar, men också plötsligt förändra en målning på svekfullt sätt. Akvarellmåleriet för Peter är en föränderlig och pågående process.


Peters konst handlar om att inte vara perfekt – om att det perfekta är en illusion. Vi duger allihop, alltid, med våra brister och kvaliteter. Han är själv neurosedynskadad, med korta armar och tre fingrar på varje hand. Saknar tumme och lillfinger. Men det är inget hinder.


Peter är född 1960 och bor i Luleå.”


Ur presentationstext till utställningen ”Akvarell och Giclée” på Regionhuset, december 2018


Kontaktinfo:
Peter Sundström
PS DESIGN AB
Frejagatan 3, 974 37 Luleå
070-577 25 75
info@psdesign.se
www.psdesign.se

Bilder
Teknik: Giclée Fine Art Print av originalakvareller på Hahnemühle akvarellpapper 310 g.


Bilden ”Havet, Grisslehamn” har originalstorleken 38 x 28 cm.
Gicléetryckets storlek är 120 x 90 cm.


Bilderna ”Genombrott”, ”Afton I”, ”Jord” och ”Utsikt II” har originalstorleken 30 x 30 cm. Gicléetryckets storlek är 90 x 90 cm.