JANUARI 2021: BERTIL SUNDSTEDT

Iakttagelser under en blek och kall måne

Bildkonstnär, född 21 juni 1948 i Boden. Studerat  måleri för Tex Berg och Konstfackskolan Stockholm, samt diverse teknikkurser.

Arbetar förutom med måleri/skulptur/illustrationer även som konstpedagog och kulturskribent.

Motivvalen, i det medium jag nuförtiden trivs bäst med det vill säga måleriet, handlar om vår gemensamma samtid och det som i någon mån skaver i tillvaron. Det förefintliga är sammansatt och jag försöker hitta en estetisk gestaltning som speglar denna komplexitet. Man kan bitvis se mina bilder som visuella reportagebilder, frusna ögonblick som får visuell form.

För att se mer kolla in min hemsida:  www.maxhale.se

TIDIGARE MÅNADENS KKV-KONSTNÄRER:

DECEMBER 2020: JENNY HOLMGREN MYRDAHL

Jag är född och uppvuxen i Visby på Gotland där jag gick Konstskolan 2001. Där väcktes lusten till det konstnärliga skapandet. Grafiken kom att stå mig närmast där jag får fram de uttryck jag vill i mina bilder. Jag flyttade till Luleå 2002 där jag gifte mig, bildade familj och staden blev mitt nya hem.

Jag skapar oftast sagovärldar i min konst där jag vill få fram en harmonisk känsla. Varje bild har en liten egen berättelse men du har även möjlighet att skapa din egen lilla saga när du betraktar bilden.

Under mina studier på Sunderby Folkhögskolan har jag hittat nya tekniker att arbeta i som tex olja och broderi. Tekniker som går att kombinera på nya spännande sätt.

De viktigaste för mig är att få fram ett intressant ljus i mina bilder och en behaglig känsla.

NOVEMBER 2020: LENA SUNDBOM

Jag arbetar med måleri, grafik och blandteknik, Sökandet efter den känsla jag vill uttrycka styr processen med bilden. Att hitta rätt uttryck, rätt känsla är viktigare för mig än att avbilda. Därför kan mina bilder motivmässigt vara icke-föreställande likväl som de kan utgå från människa, relation eller natur. Arbetet med bild är ett ständigt utforskande. Det är att lära sig om sig själv och om materialen. Jag vill hela tiden gå vidare, prova nytt. Det är ganska vanligt att jag upptäcker i efterhand vad bilden handlar om eller vilket tema jag håller på med. Teknikerna är också underordnade detta sökande men jag tycker om svärtan och det poetiska uttrycket i den grafiska linjen och jobbar därför gärna med torrnål i kombination med andra tekniker.


Kontaktuppgifter:

epost: lena@lenasundbom.se
Tel: 070-790 27 96
Hemsida: lenasundbom.se
Instagram: lenasundbom_art
Instagram: #artbylenasundbom
Facebook: konstnär Lena Sundbom

OKTOBER 2020: NINA ALMÉN

Under de senaste åren har jag mest befunnit mig i skapandets värld. Där får kreativiteten och fantasin utlopp i olika tekniker som keramik, emalj och måleri. Jag har gått på Konstskolan i Sunderbyn och deltagit vid flera olika utställningar under åren 2015-2019, på Galleri Y, Regionhuset, Galleri Agda och Valborg på Junkön med flera. Nu fortsätter jag min resa och hoppas på att även i fortsättningen få möjlighet att delta i olika konstsammanhang.

Mitt skapande ger chans till reflektion och lugn i kontrast till den annars så intensiva vardagen. Jag försöker välkomna det oväntade som sker i en kreativ process. Mitt skapande kan beskrivas som en resa utan känd slutdestination. Mina alster utgår ofta från en känsla som upptar mitt sinne och jag arbetar gärna utifrån teman som berör mig som klimatpåverkan, relationer och min barndom. Jag dras till det allvarsamma, vemodiga och sorgsna, vilket ganska ofta återspeglas i det jag gör.

Jag har min ateljé på Bryggeriet i Luleå och däremellan arbetar jag på KKV, främst med emalj.


Kontaktuppgifter:

Nina Almén

Skillingvägen 6

974 51  LULEÅ

Tel. 070-260 41 63

Ateljé: Bryggeriet i Luleå, plan -2.

SEPTEMBER 2020: HELENA BERGMAN

Konstpedagog, håller i kurser för inspirationen och arbetar i många lager av akryl, olja, grafik, som Imag On och collografi. Bor på Sävastön i Boden, har en atlejé i källarplan, på Konstnärernas kollektivverkstad  i Luleå. 


I mitt konstnärskap önskar jag förmedla  de möten vi människor samlar på oss under livets resa. Jag vill visa det tänkvärda och det sinnliga.

Att skapa ger mig kraft genom att jag får öppna mig för mitt inre och stänga det yttre.

Inspiration finner jag i allt från gamla böcker till sociala medier, djur och barn och texter som hör livet till.


Jag vill förmedla en harmonisk rundvandring i livet och en inblick i de stunder som vi inte alltid ser eller förstår. Det som sker i vår värld och dess känslor sätter olika avtryck i mitt måleri.

Jag arbetar på intuition genom färg och form som kommer naturligt under min arbetsprocess.

Min önskan är att visa betraktaren det tänkvärda och att man med en nyfikenhet, skratt och eftertanke. Skapandet betyder livsglädje för mig och jag önskar att mina saker ska förmedla återhämtning och tankero för andra människor.


helenabergman66@gmail.com, facebook ; Konstnär Helena Bergman, Instagram; artbyingerhelena

AUGUSTI 2020: ANNIKA PERSSON-ÅKEBLOM

Annika har under årens lopp främst arbetat med keramiska och textila material på många olika sätt såsom broderat fritt, broderat efter fotografier, skulpterat i lera, kombinerat lera och textila material. Hon experimenterar även med att förvandla gamla rostiga material, videoband, vävskedar till något helt annat än det var tänkt till från början.


Annikas mål med sitt konstnärskap är att hitta olika spännande former, mönster och mänskliga företeelser i vardagen som stimulerar skapandet till att transformeras vidare till konstverk i olika material.

Annika har gått två år på Konstlinjen vid Sunderby Folkhögskola. Hon arbetar i egen ateljé på Kronan H5 samt i KKV:s lokaler.

JULI 2020: INGER THURFJELL

Inger är född 1958 i Gällivare, uppvuxen i Piteå och bor sedan vuxenålder i Luleå. Hon har gått tre år på konstskolan; Sunderby folkhögskola men har tecknat och målat sedan mellanstadiet. Hon är också Leg psykoterapeut och driver sedan 21 år en privat mottagning i Luleå. Dessförinnan arbetade hon 15 år inom vuxenpsykiatrin i Luleå.


Inger arbetar företrädesvis tvådimentionellt med oljemåleri, tygtryck, screentryck, emalj och grafik. På senare år har hon även börjat gestalta skulpturer i stengods.

Det handlar oftast om gestaltning av existentiella livsprocesser, hur vi interagerar och relaterar till varandra, förhållandet till liv, död och förgänglighet, om mening, sorg, glädje, humor och kärlek.

JUNI 2020: PETER SUNDSTRÖM

”Peter Sundström har målat akvarell sedan mitten av 1980-talet. Akvarellmåleriet är för honom en ständig pendling mellan glädje och förtvivlan. Peter jämför det med livet självt; misslyckanden och motgångar går hand i hand med glädje och hopp.


Peter målar med stänkande vatten och rinnande färger. Vattnet, hans bästa vän – och samtidigt värsta fiende – kan rinna följsamt till vackra toningar och blomningar, men också plötsligt förändra en målning på svekfullt sätt. Akvarellmåleriet för Peter är en föränderlig och pågående process.


Peters konst handlar om att inte vara perfekt – om att det perfekta är en illusion. Vi duger allihop, alltid, med våra brister och kvaliteter. Han är själv neurosedynskadad, med korta armar och tre fingrar på varje hand. Saknar tumme och lillfinger. Men det är inget hinder.


Peter är född 1960 och bor i Luleå.”


Ur presentationstext till utställningen ”Akvarell och Giclée” på Regionhuset, december 2018


Kontaktinfo:
Peter Sundström
PS DESIGN AB
Frejagatan 3, 974 37 Luleå
070-577 25 75
info@psdesign.se
www.psdesign.se

Bilder
Teknik: Giclée Fine Art Print av originalakvareller på Hahnemühle akvarellpapper 310 g.


Bilden ”Havet, Grisslehamn” har originalstorleken 38 x 28 cm.
Gicléetryckets storlek är 120 x 90 cm.


Bilderna ”Genombrott”, ”Afton I”, ”Jord” och ”Utsikt II” har originalstorleken 30 x 30 cm. Gicléetryckets storlek är 90 x 90 cm.