SEPTEMBER 2020: HELENA BERGMAN

Konstpedagog, håller i kurser för inspirationen och arbetar i många lager av akryl, olja, grafik, som Imag On och collografi. Bor på Sävastön i Boden, har en atlejé i källarplan, på Konstnärernas kollektivverkstad  i Luleå. 


I mitt konstnärskap önskar jag förmedla  de möten vi människor samlar på oss under livets resa. Jag vill visa det tänkvärda och det sinnliga.

Att skapa ger mig kraft genom att jag får öppna mig för mitt inre och stänga det yttre.

Inspiration finner jag i allt från gamla böcker till sociala medier, djur och barn och texter som hör livet till.


Jag vill förmedla en harmonisk rundvandring i livet och en inblick i de stunder som vi inte alltid ser eller förstår. Det som sker i vår värld och dess känslor sätter olika avtryck i mitt måleri.

Jag arbetar på intuition genom färg och form som kommer naturligt under min arbetsprocess.

Min önskan är att visa betraktaren det tänkvärda och att man med en nyfikenhet, skratt och eftertanke. Skapandet betyder livsglädje för mig och jag önskar att mina saker ska förmedla återhämtning och tankero för andra människor.


helenabergman66@gmail.com, facebook ; Konstnär Helena Bergman, Instagram; artbyingerhelena

TIDIGARE MÅNADENS KKV-KONSTNÄRER:

AUGUSTI 2020: ANNIKA PERSSON-ÅKEBLOM

Annika har under årens lopp främst arbetat med keramiska och textila material på många olika sätt såsom broderat fritt, broderat efter fotografier, skulpterat i lera, kombinerat lera och textila material. Hon experimenterar även med att förvandla gamla rostiga material, videoband, vävskedar till något helt annat än det var tänkt till från början.


Annikas mål med sitt konstnärskap är att hitta olika spännande former, mönster och mänskliga företeelser i vardagen som stimulerar skapandet till att transformeras vidare till konstverk i olika material.

Annika har gått två år på Konstlinjen vid Sunderby Folkhögskola. Hon arbetar i egen ateljé på Kronan H5 samt i KKV:s lokaler.

JULI 2020: INGER THURFJELL

Inger är född 1958 i Gällivare, uppvuxen i Piteå och bor sedan vuxenålder i Luleå. Hon har gått tre år på konstskolan; Sunderby folkhögskola men har tecknat och målat sedan mellanstadiet. Hon är också Leg psykoterapeut och driver sedan 21 år en privat mottagning i Luleå. Dessförinnan arbetade hon 15 år inom vuxenpsykiatrin i Luleå.


Inger arbetar företrädesvis tvådimentionellt med oljemåleri, tygtryck, screentryck, emalj och grafik. På senare år har hon även börjat gestalta skulpturer i stengods.

Det handlar oftast om gestaltning av existentiella livsprocesser, hur vi interagerar och relaterar till varandra, förhållandet till liv, död och förgänglighet, om mening, sorg, glädje, humor och kärlek.

JUNI 2020: PETER SUNDSTRÖM

”Peter Sundström har målat akvarell sedan mitten av 1980-talet. Akvarellmåleriet är för honom en ständig pendling mellan glädje och förtvivlan. Peter jämför det med livet självt; misslyckanden och motgångar går hand i hand med glädje och hopp.


Peter målar med stänkande vatten och rinnande färger. Vattnet, hans bästa vän – och samtidigt värsta fiende – kan rinna följsamt till vackra toningar och blomningar, men också plötsligt förändra en målning på svekfullt sätt. Akvarellmåleriet för Peter är en föränderlig och pågående process.


Peters konst handlar om att inte vara perfekt – om att det perfekta är en illusion. Vi duger allihop, alltid, med våra brister och kvaliteter. Han är själv neurosedynskadad, med korta armar och tre fingrar på varje hand. Saknar tumme och lillfinger. Men det är inget hinder.


Peter är född 1960 och bor i Luleå.”


Ur presentationstext till utställningen ”Akvarell och Giclée” på Regionhuset, december 2018


Kontaktinfo:
Peter Sundström
PS DESIGN AB
Frejagatan 3, 974 37 Luleå
070-577 25 75
info@psdesign.se
www.psdesign.se

Bilder
Teknik: Giclée Fine Art Print av originalakvareller på Hahnemühle akvarellpapper 310 g.


Bilden ”Havet, Grisslehamn” har originalstorleken 38 x 28 cm.
Gicléetryckets storlek är 120 x 90 cm.


Bilderna ”Genombrott”, ”Afton I”, ”Jord” och ”Utsikt II” har originalstorleken 30 x 30 cm. Gicléetryckets storlek är 90 x 90 cm.