DECEMBER 2021: LOTTA KVIST

Haren och mormorsrutan 

Djur har alltid varit ett vanligt motiv genom hela konsthistorien och i alla kulturer, och haren återkommer i många olika myter och berättelser världen över. I olika religioner symboliserar den bland annat pånyttfödelse, listighet , sensualitet och fertilitet. I litteraturen förkommer det harar, tex i Harens år av Arto Paasilinna och Alice i Underlandet av Lewis Carroll. En naturtrogen hare i akvarell målade konstnären Albrecht Dürer 1502. 

Min fascination av skogsharar , Lepus timidus, har en mer naturvetenskaplig bakgrund. Jag begeistrades av harens plötsligt vita päls och dess snabbhet. När jag väl började läsa om harens fysiologi visade sig att det är frånvaro av dagsljus på vintern som gör pälsen vit. Ett protein från hypofysen utsöndras vilket leder till att vit stickelpäls växer ut. Haren är det snabbaste landlevande djur i Sverige, och kan komma upp till en hastighet av 75 km/t. Vid harjakt vinner oftast haren över hunden då den lurigt hoppar tillbaka i sitt spår för att vilseleda jakthunden. Haren är en av de få däggdjur som kan bli befruktad samtidigt som den redan är dräktig. Säkerligen därför haren symboliserar fertilitet. Skogsharen, Lepus timidus , förkommer bara i norra Sverige. 


Mormorsruta, en virkteknik som uppstod för mer än 100 år sedan. Det virkades av restgarner i bleka färger och enfärgade dukar prydde alla tanters hem. Ingen mormorsruta var den andra lik. På 1970-talet blev det starka klara färger och mormorsruta fick ett uppsving. Det sägs att den som väl en gång har startat virka mormorsruta inte kan sluta. 


Med denna skulptur, där haren liggen på ett podium präglat av mönstret från en mormorsruta, förenade jag två sällan skådade, haren och mormorsruta. 

Upphovskvinnan till mormorsruta är Annette Wikdahl 1897-1978 från Yttervik i Västerbotten. Kom från ett religiöst hem där pappan var präst och mamman drev ett bageri. Annette arbetade på ett fattighus tills hon blev gift. Då blev hon hemmafru och började virka och brodera. 

TIDIGARE MÅNADENS KKV-KONSTNÄRER:

NOVEMBER 2021: MARIA BERG

Hej Jag heter Maria Berg .

Rötterna i Kiruna bor numera i Luleå.

Min 4-åriga konstutbildning gick jag på Sunderbyn. Jobbar med Raku keramik då skulpturalt men även med akvarell, tusch, äggtempera och akryl.

https://www.instagram.com/mariakatinka/

OKTOBER 2021: KATARINA NILSSON

Så länge jag kan minnas så har jag tecknat, skrivit egna sagor och illustrerat. Utbildade mig till grafisk formgivare och illustratör, det blev några år med loggor, produktblad, reklamfilmer och hemsidor. Jag fortsatte till konstskola/konstpedagogik, som gjorde att jag provade annat än att teckna. Foto är ett stort intresse. Har fotograferat bröllop, barn och filminspelningar. 2010 gav jag ut inredningsboken ”Lantlig Charm” på eget förlag.

I dag jobbar som bildlärare i Överkalix och på fritiden jobbar uteslutande med Illustration, emalj och grafik.


SEPTEMBER 2021: ANITA LUNDGREN

Anita Lundgren bor och är verksam på en en ö i Luleå skärgård. 

Hon jobbar med akrylmåleri i varierande storlekar och kollage finns ofta i hennes bilder.  Måleriet är hennes huvudsakliga uttryckssätt men hon arbetar gärna med med både grafik och emalj.

Att jobba med idéer som konstant vill verkställas, möjlighet att utvecklas i olika tekniker är den största drivkraften i hennes konstnärsskap.

AUGUSTI 2021: ANDERS MARKLUND

Uppvuxen i Arjeplog, numera bosatt i Luleå. Har studerat tre år på Sunderby Konstskola. Ställt ut i olika sammanhang bl.a. på Konst i det Gröna. Är medlem i Konstnärer i Norrbotten.


Med olika tekniker skapar jag färgstarka världar som existerar enbart i tankevärlden, men som kan vara en kommentar till vår samtid, där drömmar och längtan hålls undan av den bistra vardagen.

Jag varvar i sina bilder mellan det humoristiska och det allvarliga. Dessutom finns det också ett filosofiskt djup som gör att betraktaren börjar fundera vidare på bildens innebörd.


I utställningens bilder finns det två olika stilar, den grafiska och det måleriska. Den grafiska stilen består av teckningar i tusch och blandtekniker, där det svartvita varvas med ett fåtal färger för att förstärka det grafiska uttrycket. I den måleriska stilen är det färgen, ljus och skuggor som bygger upp bilden, förstärkta av färgernas kontraster som gör att bilden blir mer intressant.


Bilderna bildar tillsammans ett gemensamt tema, ensamhet och gemenskap, något som är mer aktuellt i dessa corona-tider, då människor inte kan träffas och umgås som vanligt. Man längtar efter att få vidga sina vyer och komma ut i världen igen, då det inte är möjligt för tillfället.


I mitt konstnärskap har jag inspirerats av äldre tiders tecknade serier, illustrationer, musik, litteratur och konstverk, vilket gör att man kan känna av retro-känslan i de utställda verken.

JULI 2021: DANIEL MCMURRY

USA-födda konstnär D.CLYDE (Daniel McMurry) som bor i Boden. Arbetar för närvarande med träskulpturer men målar (akryl och olja) och tecknar (blyerts och bläck).

Jag vill tro att min konst ger mening på olika nivåer samtidigt, och jag tycker om att skapa bilder som har subtil, nästan dold symbologi och berättelse så att betraktaren dras in och förhoppningsvis får en personlig koppling genom att på sitt eget sätt tolka de bilder de hittar. Det tenderar att vara autobiografiskt och mestadels symboliskt, med en blandning av naturliga referenser och metaforiska eller till och med existentiella bilder.

Det omfattar min tid som går och allt det innebär, födelse, död, äktenskap, skilsmässa, framgång, misslyckande ... årstidsbyten. Inom mina arbetsreferenser kan alltid hittas: isolering, desperat längtan, komplexiteten som besegrar oss alla, den naturliga bakgrunden av snö (som samtidigt är konstant och ointresserad) eller av den moderna världen som alltid hotar att uppsluka individualiteten... även i Norrbotten.

När jag funderar över mitt liv och filtrerar mina erfarenheter genom mina personliga preferenser bygger jag en berättelse som följer mitt liv- mer eller mindre sanningsenligt det samlas i en sorts myter ... Mina Myter.


Kontakt:
www.dclydestudios.com
FB: D. Clyde (a.k.a. Daniel McMurry)
IG: d_clyde_mcmurry

JUNI 2021: EVA BOLIN

Jag är född och uppvuxen i Kiruna. Efter gymnasiet flyttade jag till Luleå för att utbilda mig till lärare och har varit trogen staden förutom några års konststudier i Stockholm och Roskilde Danmark. Konsten och skapandet har funnits med mig sedan barndomen. Min nyfikenhet har lett mig till att undersöka och experimentera i olika tekniker och uttrycksformer. Den senaste tiden har jag mest ägnat mig åt grafik och akvarellmåleri . Jag är medlem i Konstnärernas Kollektivverkstad Luleå (KKV) sedan 1997 och Kiruna Konstnärskollektiv (KKK) sedan 2010.


Min utbildning inom konstens område:

Sunderby folkhögskola Luleå: 2-årig konstutbildning. Expressive Arts Institute Stockholm, 4 årig utbildning, diplomerad konstterapeut 2001. GIM- utbildning; Guided Imagery in Music, Roskilde Danmark, 3 årig utbildning, diplomerad GIM terapeut 2008. 

Konstkurser de senaste åren: Sommarkurs Gerlesborgsskolan, i oljemålning och kroki. Sverigefinska folkhögskolan, konstkurs i monotypi. Konstnärernas kollektivverkstad, KKV Luleå, kurs i collgrafi och koppartryck samt Image on. Akvarellkurs på Gotland. Under de senaste tre åren har jag tillhört en konstnärsgrupp i Portugal, där jag mest ägnat mig åt teckning och oljemåleri.


Mina senaste konstutställningar som jag deltagit i: Julsalongen 2014, Jurybedömd konstutställning, Galleri Skåda Luleå. Art for sale, Region Norrbotten: 2014/ 2015  Ateljèutställning i Ersnäs, 2015, arrangör KIN. Samlingsutställningar Kiruna Konstkollektiv; Kiruna stadshus 2015 , Nikkaluokta ateljè 2017, Folkets hus Kiruna, 2018 , Kiruna Konsthall november 2019. Medverkan i jurybedömd utställning, ” Konstkalendern 2019” Luleå Airport. Jukkasjärvi Hembygdsgård oktober – november 2020. Kiruna Stadsbibliotek; November månads konstnär 2020. Folkets Hus Kiruna. Utställning tillsammans med Kiruna Konst Kollektiv, november-december 2020. Jurybedömd konstutställning ”Demokrati 100 år” Regionhusets utställningssalong Luleå maj- juni 2021.


Jag har återupptagit mitt företag som idag har namnet ”Ateljé Eva Bolin” där jag sysslar med eget skapande samt erbjuder kunder som är intresserade av att prova på konst- och musikterapi. Jag har arbetat som Konst- och Musikterapeut i drygt tio år innan jag 2016 bosatte mig i Portugal under tre års tid där jag ägnade mig åt eget skapande.


Ateljè Eva Bolin finns på Kronan hus H1 i Luleå.

Välkommen!

070-6363 862    evabolin15@gmail.com  instagram: evabolinskonst

MAJ 2021: EVA HARRYSDOTTER GYLLEKRANTZ

Jag är född och uppvuxen i Kalix.

Jag är utbildad specialistsjuksköterska.

Jag har under hela mitt liv hållit på med någon form av konstigheter, alltid varit kreativ och haft livlig fantasi och sett saker som de flesta inte reflekterar över.

2000 började jag utbilda mig inom estetiken. Bortsett från olika kurser så har jag gått Kläddesign utbildning 1 år på Kalix Folkhögskola och nästan klart 2 år på Konstskolan i Sunderbyn.

Jag tycker bland annat om att måla och skulptera, det blir dock mest måleri som gäller just nu och då akryl och olja.

Inspirationen hämtar jag mycket från egna upplevelser från mitt ytterst innehållsrika liv, reflektioner över händelser i omvärlden, mellanmänskliga möten. Andra saker som inspirerar är musik, färger, former, drömmar, mm. Jag fångar ögonblickets ingivelse när jag sätter igång, så därför kan mina verk vara rätt spretiga sinsemellan. En gemensam nämnare är dock att jag gillar färg. Funktionsvariationer ligger mig varmt om hjärtat, jag blev sjuk i min själ för ett antal år sedan och fick motvilligt även den erfarenheten av vad ett mänskligt liv kan erbjuda. Den erfarenheten har jag med i mitt skapande, jag gillar det ”onormala” därför strävar jag aldrig efter att något ska bli perfekt, snarare tvärt om.

Vissa verk kan även vara sådant som jag bara gör på intuition, utan funderingar växer bilden fram.

Varje färg, form, antal har en speciell/symbolisk betydelse för mig, ex är gul för mig en glad färg så därför skissar jag alltid med den, för om det inte blir som jag tänkt mig så var det ändå en glad färg.

I flera år i början av 2000 talet jobbade jag med att designa och sy kläder inspirerade av historia och fantasi, det var både ”vanliga” och ”konst-iga” kläder för speciella tillfällen.

Jag har haft både visningar av mina kläder och utställningar av min konst på olika ställen ex Arcushallen i Luleå, jurybedömda utställningar på Kulturens hus i Luleå, Luleå Airport, Kvinnobiblioteket Luleå samt Sunderby sjukhus.


Kontakt:

Mob: 0706888119

Mail: eva.harrysdotter@gmail.com

Facebook: Eva Harrysdotter Gyllecrantz Konst-Art

Instagram: evaharrysdotter_konst_art

APRIL 2021: KARIN EE VON TÖRNE HAERN

Karin EE von Törne Haern, konstnär, pedagog, tecknare.

Arbetar med måleri, akvarell, akryl, emalj m.fl. tekniker.


Konsten är ett outsinligt arbetsfält. När man tror att man har hunnit till krönet dyker nya horisonter upp och man måste fortsätta framåt på den inslagna vägen. Den vägen förgrenar sig i det oändliga och man väljer nya spår, ser nya horisonter, backar ibland och tar en annan väg, utforskar och prövar…


Sedan barndomen har jag levt med konsten som uttrycksmedel i både ljusa stunder och i mörka. Här kan jag ge uttryck för förundran, glädje, smärta och en evig längtan. Måleriet, min huvudsakliga sysselsättning, är en outsinlig källa till förnyelse och förståelse av min omvärld och kanske av mig själv.

MARS 2021: URBAN WIKBERG

Urban jobbar i digitalt format i kombination med traditionell målning och collage. Tekniken kallas Mixed media. Hans motiv handlar mycket om händelser, platser, värderingar och människor som betyder något för honom. Urban har varit kreativ så länge han kan minnas. En brevkurs på 1970-talet genom Åke Skiölds korrespondensundervisning i teckning är hans enda skola. Utöver det är urban självlärd. Tidigt började han intressera sig för oljemålning. Hans pappa tog honom med för att inhandla konstnärsmaterial i början på 1970-talet. Med mycket support och stöd från Ragnhild Fassbender på Luleå Bokhandel, som själv var en duktig konstnär, inhandlades konstnärsmaterial. Urbans motiv var under en lång period traditionella landskapsmålningar med inspiration från impressionisterna, framför allt Monet.


Under en längre period har Urban jobbat med grafisk formgivning. Under tiden han har arbetat med Photshop har ett nytt bildspråk växt fram. Kombinationen av traditionell målning och digitala verktyg blev något helt nytt. Som underlag till sina bilder använder Urban många fotografier, inte bara egna foton, utan även gamla diabilder som hans pappa fotograferade under en period på 1960 och 1970-talet. En nostalgisk skatt och ett fantastiskt underlag för målningar. 


urbanwikberg.se
uwikberg@gmail.com
Instagram och Facebook: @artbyurban
072-206 71 09

FEBRUARI 2021: KATARINA RÖDING

Katarina har gått på Sunderby Konstskola 2006-2009 och efter Konstskolan var hon med och startade Studio 31, 2010-2013 med galleri och hantverk. 

   

Senaste utställningen var på Regionhusets jurybedömda utställning våren 2020 där fyra av hennes tavlor blev antagna.


Nu satsar hon helhjärtat på måleri, grafiktryck och blandteknik. Speciellt blandteknik är spännande och utmanade, en process som växer fram på papperet som oftast avslutas med måleri. Utöver måleri så jobbar hon med screentryck, sidenmåleri och ull.


Utställningar på Studio 31. Egenutställning på Piteå Älvdals Sjukhus

Hon har även ställt ut på Galleri Valborg & Agda i flera år, Arcusmässan och Konst i det gröna.


Att skapa är för henne meditativt. Katarina är fokuserad på sin bild och resan i sitt inre. När bilden är påbörjad och när hon senare bestämmer sig för att den är klar så fylls hon oftast av glädje och tillfredsställelse.


Katarina bor i Luleå och har i bostaden en ateljé samt är på KKV i Grafiken.

Katarina Röding, 070-640 40 61 roding.hallbom@outlook.com

Facebook och Instagram

JANUARI 2021: BERTIL SUNDSTEDT

Iakttagelser under en blek och kall måne

Bildkonstnär, född 21 juni 1948 i Boden. Studerat  måleri för Tex Berg och Konstfackskolan Stockholm, samt diverse teknikkurser.

Arbetar förutom med måleri/skulptur/illustrationer även som konstpedagog och kulturskribent.

Motivvalen, i det medium jag nuförtiden trivs bäst med det vill säga måleriet, handlar om vår gemensamma samtid och det som i någon mån skaver i tillvaron. Det förefintliga är sammansatt och jag försöker hitta en estetisk gestaltning som speglar denna komplexitet. Man kan bitvis se mina bilder som visuella reportagebilder, frusna ögonblick som får visuell form.

För att se mer kolla in min hemsida:  www.maxhale.se

DECEMBER 2020: JENNY HOLMGREN MYRDAHL

Jag är född och uppvuxen i Visby på Gotland där jag gick Konstskolan 2001. Där väcktes lusten till det konstnärliga skapandet. Grafiken kom att stå mig närmast där jag får fram de uttryck jag vill i mina bilder. Jag flyttade till Luleå 2002 där jag gifte mig, bildade familj och staden blev mitt nya hem.

Jag skapar oftast sagovärldar i min konst där jag vill få fram en harmonisk känsla. Varje bild har en liten egen berättelse men du har även möjlighet att skapa din egen lilla saga när du betraktar bilden.

Under mina studier på Sunderby Folkhögskolan har jag hittat nya tekniker att arbeta i som tex olja och broderi. Tekniker som går att kombinera på nya spännande sätt.

De viktigaste för mig är att få fram ett intressant ljus i mina bilder och en behaglig känsla.

NOVEMBER 2020: LENA SUNDBOM

Jag arbetar med måleri, grafik och blandteknik, Sökandet efter den känsla jag vill uttrycka styr processen med bilden. Att hitta rätt uttryck, rätt känsla är viktigare för mig än att avbilda. Därför kan mina bilder motivmässigt vara icke-föreställande likväl som de kan utgå från människa, relation eller natur. Arbetet med bild är ett ständigt utforskande. Det är att lära sig om sig själv och om materialen. Jag vill hela tiden gå vidare, prova nytt. Det är ganska vanligt att jag upptäcker i efterhand vad bilden handlar om eller vilket tema jag håller på med. Teknikerna är också underordnade detta sökande men jag tycker om svärtan och det poetiska uttrycket i den grafiska linjen och jobbar därför gärna med torrnål i kombination med andra tekniker.


Kontaktuppgifter:

epost: lena@lenasundbom.se
Tel: 070-790 27 96
Hemsida: lenasundbom.se
Instagram: lenasundbom_art
Instagram: #artbylenasundbom
Facebook: konstnär Lena Sundbom

OKTOBER 2020: NINA ALMÉN

Under de senaste åren har jag mest befunnit mig i skapandets värld. Där får kreativiteten och fantasin utlopp i olika tekniker som keramik, emalj och måleri. Jag har gått på Konstskolan i Sunderbyn och deltagit vid flera olika utställningar under åren 2015-2019, på Galleri Y, Regionhuset, Galleri Agda och Valborg på Junkön med flera. Nu fortsätter jag min resa och hoppas på att även i fortsättningen få möjlighet att delta i olika konstsammanhang.

Mitt skapande ger chans till reflektion och lugn i kontrast till den annars så intensiva vardagen. Jag försöker välkomna det oväntade som sker i en kreativ process. Mitt skapande kan beskrivas som en resa utan känd slutdestination. Mina alster utgår ofta från en känsla som upptar mitt sinne och jag arbetar gärna utifrån teman som berör mig som klimatpåverkan, relationer och min barndom. Jag dras till det allvarsamma, vemodiga och sorgsna, vilket ganska ofta återspeglas i det jag gör.

Jag har min ateljé på Bryggeriet i Luleå och däremellan arbetar jag på KKV, främst med emalj.


Kontaktuppgifter:

Nina Almén

Skillingvägen 6

974 51  LULEÅ

Tel. 070-260 41 63

Ateljé: Bryggeriet i Luleå, plan -2.

SEPTEMBER 2020: HELENA BERGMAN

Konstpedagog, håller i kurser för inspirationen och arbetar i många lager av akryl, olja, grafik, som Imag On och collografi. Bor på Sävastön i Boden, har en atlejé i källarplan, på Konstnärernas kollektivverkstad  i Luleå. 


I mitt konstnärskap önskar jag förmedla  de möten vi människor samlar på oss under livets resa. Jag vill visa det tänkvärda och det sinnliga.

Att skapa ger mig kraft genom att jag får öppna mig för mitt inre och stänga det yttre.

Inspiration finner jag i allt från gamla böcker till sociala medier, djur och barn och texter som hör livet till.


Jag vill förmedla en harmonisk rundvandring i livet och en inblick i de stunder som vi inte alltid ser eller förstår. Det som sker i vår värld och dess känslor sätter olika avtryck i mitt måleri.

Jag arbetar på intuition genom färg och form som kommer naturligt under min arbetsprocess.

Min önskan är att visa betraktaren det tänkvärda och att man med en nyfikenhet, skratt och eftertanke. Skapandet betyder livsglädje för mig och jag önskar att mina saker ska förmedla återhämtning och tankero för andra människor.


helenabergman66@gmail.com, facebook ; Konstnär Helena Bergman, Instagram; artbyingerhelena

AUGUSTI 2020: ANNIKA PERSSON-ÅKEBLOM

Annika har under årens lopp främst arbetat med keramiska och textila material på många olika sätt såsom broderat fritt, broderat efter fotografier, skulpterat i lera, kombinerat lera och textila material. Hon experimenterar även med att förvandla gamla rostiga material, videoband, vävskedar till något helt annat än det var tänkt till från början.


Annikas mål med sitt konstnärskap är att hitta olika spännande former, mönster och mänskliga företeelser i vardagen som stimulerar skapandet till att transformeras vidare till konstverk i olika material.

Annika har gått två år på Konstlinjen vid Sunderby Folkhögskola. Hon arbetar i egen ateljé på Kronan H5 samt i KKV:s lokaler.

JULI 2020: INGER THURFJELL

Inger är född 1958 i Gällivare, uppvuxen i Piteå och bor sedan vuxenålder i Luleå. Hon har gått tre år på konstskolan; Sunderby folkhögskola men har tecknat och målat sedan mellanstadiet. Hon är också Leg psykoterapeut och driver sedan 21 år en privat mottagning i Luleå. Dessförinnan arbetade hon 15 år inom vuxenpsykiatrin i Luleå.


Inger arbetar företrädesvis tvådimentionellt med oljemåleri, tygtryck, screentryck, emalj och grafik. På senare år har hon även börjat gestalta skulpturer i stengods.

Det handlar oftast om gestaltning av existentiella livsprocesser, hur vi interagerar och relaterar till varandra, förhållandet till liv, död och förgänglighet, om mening, sorg, glädje, humor och kärlek.

JUNI 2020: PETER SUNDSTRÖM

”Peter Sundström har målat akvarell sedan mitten av 1980-talet. Akvarellmåleriet är för honom en ständig pendling mellan glädje och förtvivlan. Peter jämför det med livet självt; misslyckanden och motgångar går hand i hand med glädje och hopp.


Peter målar med stänkande vatten och rinnande färger. Vattnet, hans bästa vän – och samtidigt värsta fiende – kan rinna följsamt till vackra toningar och blomningar, men också plötsligt förändra en målning på svekfullt sätt. Akvarellmåleriet för Peter är en föränderlig och pågående process.


Peters konst handlar om att inte vara perfekt – om att det perfekta är en illusion. Vi duger allihop, alltid, med våra brister och kvaliteter. Han är själv neurosedynskadad, med korta armar och tre fingrar på varje hand. Saknar tumme och lillfinger. Men det är inget hinder.


Peter är född 1960 och bor i Luleå.”


Ur presentationstext till utställningen ”Akvarell och Giclée” på Regionhuset, december 2018


Kontaktinfo:
Peter Sundström
PS DESIGN AB
Frejagatan 3, 974 37 Luleå
070-577 25 75
info@psdesign.se
www.psdesign.se

Bilder
Teknik: Giclée Fine Art Print av originalakvareller på Hahnemühle akvarellpapper 310 g.


Bilden ”Havet, Grisslehamn” har originalstorleken 38 x 28 cm.
Gicléetryckets storlek är 120 x 90 cm.


Bilderna ”Genombrott”, ”Afton I”, ”Jord” och ”Utsikt II” har originalstorleken 30 x 30 cm. Gicléetryckets storlek är 90 x 90 cm.